Skip to main content

Nieuws

Fietstocht op 1 september

Fietstocht op 1 september

English below

Beste GSA-zwemfanaten In navolging op eerder bericht: de fietstocht is inmiddels uitgestippeld. Jullie worden op 1 september om 10:00u verwacht bij Café de Pont, tegenover het Centraal Station (overkant van het IJ).

Tijdens de fietstocht zal onder andere Weesp, Muiden en
Amsterdam Oost bezocht worden.
De totale afstand bedraagt ongeveer 40km.

Bereid je dus maar voor op een mooie tocht door de oostelijke regio van Amsterdam. 
Wil je mee fietsen?
Geef jezelf dan op bij Dorien Bakker via het volgende emailadres:
Dbakker-ooms@hotmail.com.

Zij zal je aanmelding dan verwerken en je eventueel van aanvullende
informatie voorzien.  Dear GSA swim fanatics, On September 1st, GSA will organize a cycling
tour in the eastern region of Amsterdam.
We will meet at10:00h at Café the Pont, at the northern side of
Central Station.
During the tour we we’ll cycle through Weesp, Muiden and
Amsterdam East.
The total distance will be around 40 kilometers.

So prepare yourself for an exciting cycling tour. If you would like to join, you can sign up with Dorien Bakker at
Dbakker-ooms@hotmail.com.
She will handle your registration and will send you additional details. 
 Wat:                          Fietstocht
Wanneer:                 Zondag 1 September
Hoe laat:                  10:00u
Waar:                       Café de Pont
Aanmelden via:      Dbakker-ooms@hotmail.com 

Vereniging in Beeld: Gay Swim Amsterdam ziet dat LHBTI-verenigingen nog altijd nodig zijn

Dit artikel verscheen in het digitale orgaan van de KNZB op donderdag 11 juli 2019

Onder het motto ‘Sporten doen we samen’ neemt de KNZB op 3 augustus deel aan de Canal Parade 2019 op de Amsterdamse grachten. Hiermee laat de zwembond zien dat iedereen zich vrij moet voelen om in verenigingsverband te zwemmen. Initiatiefnemer voor deze sportboot is (Mirjam Preusterink van) PrideandSports.com die LHBTI in de sport meer zichtbaar wil maken en graag de sportbonden verbind aan de pride Amsterdam en de LHBTI verenigingen in Nederland. Inmiddels zijn er acht LHBTI-verenigingen in Nederland. Gay Swim Amsterdam (GSA) was in 1995 de eerste. We spraken met bestuurslid Dia Huizinga die vanaf het allereerste uur lid is.

De komst van de eerste LHBTI-vereniging in Nederland is te danken aan de markante Bob van Schijndel. “Bob, tevens initiatiefnemer van het Homomonument, was in 1994 aanwezig bij de Gay Games in New York. Hij kon het niet verkroppen dat er geen homovereniging in Amsterdam was, terwijl wij Nederlanders zo’n sterke watersportcultuur hebben en juist bekend staan om onze tolerantie”, vertelt de 65-jarige Huizinga. Ook de komst van de Gay Games naar Amsterdam in 1998 was een aanleiding. “Daar moesten natuurlijk ook zoveel mogelijk Nederlandse zwemmers aan meedoen”, licht Huizinga de oprichting van de vereniging toe. 

Kippenvel
Het viel in goede aarde. Binnen no-time had de club tachtig leden. “Ik weet nog dat er bij een wedstrijd bij het voorstellen voor het eerst iemand van ‘Gay Swim Amsterdam’ werd omgeroepen. Hoewel ik al lang uit de kast was, vind ik dat nog steeds een gedenkwaardig moment. Ik kreeg er werkelijk waar kippenvel van.” 

We zijn inmiddels bijna vijfentwintig jaar verder. Toch meent de 65-jarige Huizinga dat het nog steeds nodig is om aparte verenigingen voor homo’s en lesbiennes te hebben. “Ik merk en hoor nog steeds dat homo’s en lesbiennes het moeilijk vinden om uit de kast te komen. Zelfs jongeren durven niet altijd hun ware aard te tonen. En bij een reguliere vereniging ben je er altijd ‘eentje van de andere kant’. LHBTI-ers kunnen zich daar niet altijd vrij voelen om te doen en laten wat ze willen. Wij willen ook wel eens grapjes maken waar hetero’s niet op zitten te wachten”, zegt zij met een knipoog. 

Daarin is Gay Swim Amsterdam blijkbaar niet uniek. Nu zijn er acht LHBTI-verenigingen. Van Groningen tot Rotterdam en van Amsterdam tot Nijmegen. In veel verschillende competities kan er gezwommen worden. Natuurlijk in de reguliere competities van de KNZB, maar ook in een circuit van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (IGLA). “Bijna elke maand kun je wel ergens op de wereld aan een wedstrijd meedoen”, is Huizinga enthousiast.    

LoveSwim
​Huizinga was het allereerste lid van GSA. “Eerst nam ik een kijkje bij De Dolfijn. Ik was eind twintig en zwom met allemaal echtparen die kinderen kregen. Mijn leefwereld sloot daar niet bij aan. Toen ik de advertentie zag van GSA, was ik dolenthousiast en schreef ik me gelijk in.” Ze heeft er geen dag spijt van gehad. “Het is een fantastische vereniging en zwemmen vind ik nog steeds heerlijk om te doen.” Huizinga vervult vele functies binnen de club. In het bestuur is zij – nog even – verantwoordelijk voor de communicatie. Ook zit zij in de redactie van clubblad ‘Blubblad’ (inmiddels alleen digitaal) en is zij medeorganisator van de ‘LoveSwim’. “Met LoveSwim willen we meer mensen kennis laten maken met open water zwemmen. Iedereen, homo of hetero, kan tijdens dit evenement in de Amstel zwemmen. Van 250 meter tot anderhalve kilometer. We organiseren de LoveSwim dit jaar voor de vijfde keer op de vrijdag voor de Canal Pride. Daarmee is het een vast onderdeel en het leukste sportonderdeel geworden van de prideweek.” Het maakt Gay Swim Amsterdam tot een unieke en actieve vereniging met een hechte community. “Af en toe komt Bob van Schijndel, inmiddels al in de tachtig, nog wel eens buurten. Het maakt hem en ons allemaal erg trots.” 

https://www.knzb.nl/actueel/nieuws/bericht/1000045914/vereniging_in_beeld_gay_swim_amsterdam_ziet_dat_lhbti_verenigingen_nog_altijd_nodig_zijn/

Pride Walk 2019

Pride Walk 2019

Laat jezelf zien! Net als vorig jaar loopt GSA weer mee met de Pride Walk. Etienne gaat dit coördineren. De Pride Walk is een manifestatie op het homomonument met sprekers en optredens van verschillende artiesten. Aansluitend wordt er met zijn allen vanaf het Homomonument richting het Vondelpark gelopen, met een korte stop bij het Museumplein, daar het Rijksmuseum speciaal aandacht gaat besteden aan homoseksuele kunst. Dit alles vindt plaats op zaterdag 27 juli
Wil je meelopen, meld je in het bad aan bij Etienne of stuur hem een mailtje E.coerwinkel@gmail.com

GSA voor het paleis op de dam bij de
Pride Walk in 2018.

Zomertrainingen

Zomertrainingen

Zomertrainingsprogramma

Zoals elk jaar proberen we door te gaan met de trainingen. En ook nu is dit weer gelukt.

De dinsdagen trainen we van 21:00-22:00u in het Marnixbad.

Op de vrijdagen van 19:30-20:30u in het Flevoparkbad (buitenbad en 50 meter). Behalve op 2 augustus als we allemaal in de Amstel liggen met LoveSwim of op de kant staan te juichen. Of te borrelen.
En als het heel warm is is het Flevoparkbad langer open en kunnen we er pas om 20.00 uur terecht.

Het rooster voor de maanden juli en augustus ziet er dan zo uit:

– Week 29: vrijdag 19/7 Flevoparkbad

– Week 30: dinsdag 23/7 Marnixbad, vrijdag 26/7 Flevoparkbad

– Week 31: dinsdag 30/7 Marnixbad

– Week 32: dinsdag 6/8 Marnixbad, vrijdag 9/8 Flevoparkbad

– Week 33: dinsdag 13/8 Marnixbad, vrijdag 16/8 Flevoparkbad

– Week 34: dinsdag 20/8 Marnixbad

Het nieuwe seizoen start in week 35 op maandag 26 augustus. Alle locaties en bijbehorende zwemtijden zijn gelijk gebleven.

Laatste training & borrel

Laatste training & borrel

Laatste training & borrel

Nog enkele weken en dan zijn we alweer toe aan de laatste reguliere training van dit seizoen. Zoals eerder gecommuniceerd is deze training op vrijdag 12 juli in het Sloterparkbad. Omdat dit de laatste training is geven we er een creatieve draai aan. Daar moet je dus bij zijn!

Aansluitend worden jullie allemaal uitgenodigd voor een gezellige borrel in Hotel Buiten (op het grasveld aan de noordzijde van het Sloterparkbad). Samen heffen we het glas, kijken we terug op een leuk en gezellig seizoen en proosten we op het volgende! Mocht je niet gaan trainen, dan ben je natuurlijk alsnog van harte welkom bij deze borrel.

Aanvang is vanaf 21:15 uur. Het adres is Th.J. Lammerslaan 3.

Afbeeldingsresultaat voor hotel buiten

LoveSwim 2019

LoveSwim 2019

Voor de vijfde keer organiseren leden van GSA het leukste zwemfeest van de zomer. Zoals elk jaar weer op de vrijdag voor de botenparade.
Vrijdag 2 augustus.
Je kunt je nu inschrijven voor het speciale Early Love Bird tarief.
Dit geldt ook voor meedoen met de FunTriatlon.

Hier kun je je inschrijven.

We vinden het heel leuk als er weer veel GSA’ers meedoen. Dit jaar is er een heuse wedstrijd voor estafette teams, dus zoek 3 maatjes en doe mee voor fijne prijzen.