Menu Sluiten

Wat is dat nou precies: Queer Architecture? Een ledenverslag.

Op zaterdag 12 september j.l. organiseerde GSA samen met een van haar leden Paul Vlok een Queer Architecture-tour. Maar wat is dat nou precies? Geschreven door Dia Huizinga.

Met een mens of zestien verzamelt GSA zich voor het Marnixbad om samen met Paul Vlok uit te vinden wat nu precies Queer Architecture is. Paul weet het natuurlijk allang want hij was het die ons uitgenodigde. Aan het eind van de tour weten wij het ook. Paul legt alles duidelijk en rustig uit en laat ons voorbeelden zien uit een grote map die hij bij zich draagt.

Keurig op anderhalve meter, legt Paul Vlok uit wat Queer Architectuur inhoudt.

” We beginnen in de Spaarndammerbuurt, bij het Schip, een woonblok tussen de Zaanstraat en Oostzaanstraat, ruim honderd jaar geleden gebouwd en een prachtig voorbeeld van de Amsterdamse School.  In tegenstelling tot veel andere door aannemers gebouwde sociale woningbouw, werd het Schip ontworpen door een architect en deze deed dat met verve. Hij liet zich inspireren door de zee en als je naar het gebouw kijkt zie je de golven. Dit is het eerste dat we queer kunnen noemen.  Achter de Amsterdamse School zat een visie. De arbeider moest verheven worden en wonen in een kasteel. En van de buitenkant lijkt dat ook zo. Van binnen is het wat anders. De keukens zijn klein. Het was volks om in de keuken te eten.  Ook zijn de vensterbanken hoog zodat de vrouwen niet uit de ramen konden leunen om met elkaar te praten of schreeuwen zoals in de Jordaan. Het postkantoortje – waar ik vaak postzegels heb gekocht en geld heb opgenomen en dat in 1999 gesloten is en nu een museum is – was daar zodat de Arbeider zijn verdiende geld niet naar de kroeg bracht maar op zin rekening storten in het postkantoor. “

Een voorbeeld van Queer Architecture – de Amsterdamse School

” Na deze keurige achterliggende redenen in dit queer uitziende gebouw fietsen we door de Spaarndammerbuurt richting Houthaven. Ooit een haven waar de arbeiders uit de Spaarndammerbuurt werkten, maar nu een van de nieuwe woonwijken van Amsterdam. Hier konden mensen casco’s kopen, soms over meerdere verdiepingen verdeeld, en werden niet alleen woningen aangeboden met een slaapkamer voor vader en moeder en voor de twee kinderen, men kon het naar eigen keuze inrichten. Dit is queer space. “

Wil je meer weten of een andere tour doen? Kijk op: www.architour.nl.

Bezoek ook eens deze website voor meer achtergrond informatie over de Amsterdamse School.